Bel kaymasında bel omur kemiklerinin hareketliliği birçok semptoma neden olabilmektedir. Bel kayması probleminde hareketlilik gözlemlenmiyor ise cerrahi müdahale uygulanmasına neden yoktur. Ancak yaşam konforunu geri kazanmak için mutlaka diğer tedavi yöntemlerinden uygun olanını tercih etmelidir.
Project Info
Bel Kayması
İnsan vücudunda omurga dizilimi mükkemmeldir. İnsanın dik durmasını, hareket etmesini sağlayan bel bölgesinde omurga dizilimi ise disklerin amortisör görevi üstlendiği bir sistemden oluşmaktadır. Ancak ileri yaş, travmalar ya da doğumsal faktörler nedeni ile bel bölgesinde kayma meydana gelebilmektedir. Hastanın günlük yaşam konforunu alt üst eden bu problem mikro cerrahi yöntemi ile uygulanan ameliyatlar ile tedavi edilebilmektedir.
Bel kayması; bel omur kemiklerinin diziliminin oynaması/bozulması olarak tanımlanmaktadır. Bel kayması; doğumsal nedenlerden, yaşlılığa bağlı nedenlerden, belden ameliyat olan hastalarda ya da travmaya maruz kalma gibi durumlarda sıklıkla görülmektedir. Çok fazla doğum yapmış hastalarda da sıklıkla görülen bel kaymasına kemik erimesi ile postür bozukluğu da neden olabilmektedir.
Bel kaymasının anlaşılması ve teşhis konulması zordur. Bel ağrısı çeken hasta muayeneye gittiğinde bel kayması tanısı için gerekli olan testlerin uygulanması gecikebilmektedir. Kronik bir problem olan bel kayması yaşayan kişiler; yumuşak yerde oturamama, yumuşak yatakta yatamama, yer sofrasında oturamama ya da ayakta durmamama gibi hareket kısıtlamalarına alışıktır ve bel ağrısı çekmektedir.
Bel kayması, %25 oranının altında ve sinirlere herhangi bir baskı yapmadığı durumlarda ilaç tedavisi, egzersiz, yüzme ve vitamin desteği ile tedavi edilebilmektedir. Bel kaymasında bel-omur kemiğinde hareketlilik görülmüyorsa ve bel kaymasına bağlı hareket kısıtlaması yaşanmıyorsa ameliyat edilmesine gerek yoktur. Tedavi aşamasında önerilen egzersizler ve postür çalışmaları yeterli olacaktır. Ancak bel kaymasının %25’in üzerinde olduğu durumlarda fizik tedavi ve kesin çözüm olan ameliyatla tedavi uygulaması önerilmektedir. Bel kayması görülen hastalarda bel-omur kemikleri arasında hareket var ise ve bu durum dönem dönem hastada kilitlenme gibi şikayetlere yol açıyorsa mutlaka ameliyat edilmeleri gerekmektedir. Hareket kısıtlılığının giderilmesi ve yaşam konforunun yanı sıra hastada oluşabilecek idrar kaçırma, erkek hastalarda görülebilecek erkeklik fonksiyon bozukluğu ve belden aşağıda hissizlik gibi durumların önüne geçebilmek için de ameliyat önerilmektedir.
Bel Kayması Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Beldeki omurların dizilimin oynamasına bel kayması denilmektedir. Bel, sırt ve boyundaki omurların dizilimi mükemmeldir. Ancak bazı durumlarda bu dizilim ileri öne sağa sola kayabilmektedir. Nedenlerinin başında doğumsal faktörler bulunmaktadır. Aynı zamanda ileri yaşa bağlı bel kayması da oluşabilmektedir. Bel kaymasının nedenleri üç şekilde değerlendirilmektedir;
– Doğumsal nedenler; dizilimde meydana gelen bir zayıflık ya da noksanlık nedeni ile yaşanmaktadır.
– İleri yaşa bağlı nedenler; yıpranma sonucunda açığa çıkmaktadır.
– Travmalar; düşme, çarpma, kaza gibi olaylar sonucunda yaşanmaktadır.
– İleri derecede kemik erimesi
– Zorlu doğum süreci gibi faktörler de bel kaymasına neden olabilmektedir. Bel kayması problemi tedavi edilmediği sürece kişide yoğun ağrı hissine neden olmakla birlikte postür (duruş) bozukluklarına da neden olabilmektedir.
Bel Kaymasının Belirtileri Nelerdir?
Bel kayması problemi yaşayan hasta, istemsiz bir şekilde uzun yürüyüşlerden kaçınmaktadır. Bununla birlikte yürüme esnasında sıklıkla dinlenme ihtiyacı duymaktadır. Genellikle bacaklara vuran ağrılar da bel kayması probleminin belirtileri arasındadır. Bel kayması problemi yaşayan hastaların yaşadıkları semptomlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
– Sık sık kramp girmesi
– Bacaklarda hissedilen uyuşukluk
– Yürüme zorluğu
– Geceleri bacaklarda yanma hissi
– Bel bölgesinde ağrı
– Bacaklarda güçsüzlük
– İleri derecede bel kayması problemlerinde ise idrar tutamama, erkeklerde ise cinsel fonksiyon bozuklukları görülebilmektedir.
Bel Kayması Tedavisi
Bel kayması tedavisinde öncelikle ayrıntılı bir muayene sürecine ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte kayma düzeyi belirlenerek uygun tedavi seçenekleri belirlenmektedir. Bel kayması problemi ilerlememiş ise hastanın takibi ve bununla birlikte istirahat ve ağrı kesici ilaçlar kullanması etkili bir tedavi yöntemidir.Ancak bel kayması düzeyi arttıkça fizik tedavi yöntemleri ve foraminal ile epidural enjeksiyon yöntemleri de uygulanabilmektedir. Enjeksiyon yöntemi genellikle bel kayması problemine sinir sıkışması probleminin de eşlik ettiği durumlarda tercih edilmektedir.
İleri yaşlardaki hastalarda bel kayması problemi istirahat ya da ağrı kesici yöntemler ile tedavi yeterli olamayabilmektedir. Bu durumda hasta genellikle idrar kaçırma ya da topallama gibi ciddi problemler de yaşayabiliyor. Bu durumda cerrahi yöntemler ile uygulanan tedavi seçenekleri gözetilmektedir. Bel kayması tedavisinde uygulanabilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilmektedir;
– İstirahat
– Ağrı kesiciler ile antiinflamatuar ilaçlar
– Korse ve benzeri materyaller kullanılması
– Fizik tedavi yöntemleri
– Epidural ve foraminal enjeksiyon yöntemleri
– Cerrahi yöntemler
Bel Kaymasının Tedavisi Nasıl Olur?
Bel kayması tedavisinde kaymanın derecelendirmesi tedavi yöntemi açısından belirleyicidir. Bel kayması çok hafif görülüyorsa spazm engelleyici ilaçlar ve fiziksel tedavi ile birlikte hastanın kas ve kemiklerini güçlendirmesi için egzersiz programları da önerilmektedir. Muayene sırasında uygulanan tetkiklerin sonuçları ve hasta şikayetleri değerlendirilere cerrahi ve cerrahi dışı tedavi yöntemleri belirlenmektedir. Aynı zamanda hastanın ideal kilosunu koruması, kilo fazlalığı bulunuyorsa mutlaka fazla kilolarından kurtulması önerilmektedir. Uygulanacak egzersizlerin (özellikle yüzme) bel bölgesinde bulunan kasları güçlendirme adına aksatılmaması gerekmektedir.
Bel Kaymasında Fizik Tedavi Nedir?
Bel kayması probleminde fizik tedavi önerilmektedir. Kemik sistemi, eklem ve kas deformasyonlarında bu yapıların sabitlenmesi için güçlendirilmesi gerekmektedir. Fizik tedavi ameliyat öncesinde yapılması ya da sadece fizik tedavi uygulanması birçok açıdan fayda sağlamaktadır. Bel Kaymasında İlaçla Tedavi Nedir? Bel kaymasında derecelendirme büyük önem taşımaktadır. Derecelendirmede omurganın bir diğer omurga üzerinde %25’ten daha fazla kaymasında cerrahi müdahale dışında herhangi bir tedavi fayda etmemektedir. Bir omurun diğer omur üzerinde çok az kaymasında birtakım ilaçlar kullanılabilmektedir. Kas gevşetici, ağrı kesici ve vitamin destekleri kullanılmaktadır.
Hangi Durumlarda Bel Kayması Ameliyatı Gereklidir?
Her bel kayması probleminde ameliyat gerekmemektedir. Ancak hastada bel aşağıda hissizlik, güçsüzlük, idrar kaçırma, hareket kısıtlılığı yaşanıyorsa ameliyat gerekmektedir. Muayene sırasında kayma oranının belirlenmesi de ameliyata ihtiyaç olup olmadığını belirleyen faktörler arasındadır. İleri yaşlardaki hastalarda bel kayması probleminde fizik tedavi de dahil birçok tedavi yöntemi etkili olmamaktadır. Özellikle uzun süre be kayması problemi yaşayan ileri yaştaki hastalarda çok ciddi sepmtomlar görülmektedir. Bu durumda da cerrahi uygulamalara başvurulmaktadır.
Bel Kayması Ameliyatı
Bel kayması açık ve kapalı ameliyat olarak iki şekilde yapılabilmektedir.
Kapalı ameliyat uygulanacak kişilerin fizyolojik durumu çok önemlidir. Hasta zayıf ve omur kemikleri düzgün olmalıdır. Bel kayması ameliyatı uygulaması yapılacak yere dışarıdan 4 delik ile girilerek müdahale edilmektedir. Açık bel kayması ameliyatlarında ise ciltte daha büyük kesi açılarak gerçekleştirilmektedir.
Bel kayması ameliyatlarında takılan vidanın yerleştirileceği konum çok önemlidir. Vida yerleştirilirken yapılan en küçük hata hastayı felce doğru götürebilen ciddi durumlara yol açabilmektedir. Milimetrik olarak kayma sinirlerde hasara sebep olabilmektedir. Vida, içeri doğru kıvrım yaptığında ise omurilik zarar görebilmektedir. Alanında uzman ve tecrübeli doktorlar tarafından yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda ameliyata kullanılacak ekipmanların niteliği de çok önemlidir.
Bel kayması ameliyatı epidural anestezi uygulaması altında yapılabilmektedir. Bu sayede ameliyat çok konforlu bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bel kayması ameliyatı yaklaşık 2 saat sürmektedir. Ameliyat sonrasında hasta ertesi gün taburcu olmaktadır. Ancak uzun segment müdahalede bulunulan hastanın 1 gün daha kalması gerekebilmektedir. Ameliyattan sonra alışkanlıklara devam edilir. Platinin kaynaması içi sert zemine oturulmalıdır. Ameliyat sonrasında hareket kısıtlaması ortadan kalkacaktır. Eklemlerin güçlendirilmesi amacı ile Yüzme ve bazı egzersizler tavsiye edilmektedir. Ameliyat sonrasında birkaç gün içerisinde hastalar normal hayatlarına adapte olur. 10. Günden sonra egzersizlere başlanır. 3 aya kadar olan dönemde platinin vücutla sağlıklı bir şekilde kaynaması için ağır sporlar yapılmamalı ve ameliyat edilen bölge darbelerden korunmalıdır.
Özellikle kadınlarda kas ve eklem güçlendirici kalsiyum takviyesi önerilmektedir. Kas ve eklemlerin güçlendirici egzersizler yapılması çok önemlidir. Özellikle yüzme ile yapılacak egzersizler kasları en iyi şekilde güçlendiren ve ameliyat sonrasında iyileşme hızını arttıran durumlardır. Her cerrahi uygulamada olduğu gibi bel kayması ameliyatları da belli riskler teşkil etmektedir.
Bel kayması ameliyatı sırasında omurilik ve sinirler korunarak gerçekleştirilmektedir. Vidalama ve sabitleme sisteminde en ufak bir hata hastada ciddi olumsuzluklar ortaya çıkarabilecektir. Aynı zamanda bel kayması ameliyatı sonrasında hastada diyabet, kalp ya da sistemik bir enfeksiyona yatkın olması durumunda yerleştirilen platinin enfeksiyona maruz kalması ya da vücudun artık platini kabul etmemesi durumları yaşanabilmektedir. Bel kayması ameliyatı ileri yaşlarda gerçekleştirildiğinde osteoporoz (kemik erimesi) görülebilmesine bağlı olarak takılan vidaların kemiğe kaynamama durumu yaşanabilmektedir.
Bel Kayması Ameliyatında İyileşme Süreci Ne Kadardır?
Bel kayması ameliyatı sonrasında hasta normal hayatına çok kısa sürede dönmektedir. Hasta normal hareketlerini çok rahat bir şekilde yapabilmektedir. Aynı zamanda ameliyat öncesindeki ağrılı dönemler ortadan kalkmakta, oturma kalkma ve yürüme faaliyetleri düzelmektedir. Bel kayması ameliyatı sonrasında mikro cerrahi ile uygulanan bel fıtığı ameliyatı sonrası konforlu iyileşme sürecine benzer bir süreç yaşanmaktadır. Sadece bel kayması ameliyatında yara izi biraz daha büyüktür ve bu yara izinin iyileşmesi yaklaşık 15 gün sürmektedir.
Bel Kayması Ameliyatı Sonrasında Problemin Tekrarlama Nedeni Ne Olabilir?
Bel kayması ameliyatı sonrasında ilk 45 gün dikkat edilmelidir. İlk 6 ay ve 1. yılın sonunda doktor kontrolü ile vidaların kaynayıp kaymaması kontrol edilmektedir. Ameliyat sırasında yerleştirilen vidalar; hastada diyabet olduğunda ya da iyileşme sürecinde herhangi bir travma yaşandığında kaynamamaktadır. Bunula birlikte kemik erimesi olan hastalarda da vidaların kaynamama olasılığı bulunabilmektedir. Kilo vermek, egzersiz yapmak ve en önemlisi yüzme faaliyetleri bel kayması probleminin tekrar yaşanmasını önleyebilmektedir.
Bel Kaymasında Titanyum Vida Nedir?
Bel kayması ameliyatı sırasında önceki yıllarda kullanılan vidanın hammaddesindeki çelik katsayısı fazla idi. Bu vidalar röntgen çekimlerinin yanı sıra herhangi bir dedektör tarafından da saptanabilmekteydi. Ancak teknolojinin gelişmesi ile vidaların hammedesinde titanyum kullanılmaya başlanmıştır. Titanyum çok güçlü bir malzeme olmakla birlikte insan dokusu ile barışıktır ve herhangi bir alerjik reaksiyon oluşturmamaktadır. Aynı zamanda titanyum malzemeden vida uygulanan hastalar MR çektirebilmekte ve herhangi bir dedektör tarafından da algılanmamaktır.
Bel Kaymasında Vida Ameliyatı Nedir?
Önceki yıllarda bel kayması teşhis edilen hastalarda uzun bir çubuk ile omurların sabitlenmesi ve hastanın alçıya alınması prensibine dayanan bir tedavi yöntemi uygulanmaktaydı. Çok konforlu bir ameliyat olmayan bu eski sistem bugün; mikro cerrahi ve minimal invaziv yöntemlere uygun bir şekle dönüşerek çok daha konforlu bir ameliyat haline gelmiştir. Vidalar yardımı ile omurgayı sabitleme yöntemine dayanan bu sistemde omurgaların birbirine bağlanması sağlanmaktadır.
Bel Kayması Platin Ameliyatı Sonrası Hasta Nelere Dikkat Etmelidir?
Bel kayması ameliyatlarından sonra hastanın kaslarını ve eklemlerini güçlendirmesi gerekmektedir. Özellikle ilk 3 ay kas güçlendirici egzersizler uygulanmalı; dengeli ve kalsiyum açısından zengin besinler tüketmeli, güneş ışığından faydalanmalı ve ideal kilosuna ulaşmaları gerekmektedir. Aynı zamanda şeker, tansiyon ve kemik erimesi hastaları mutlaka değerlerini kontrol altında tutmalıdır. İlk 3 ay yaşam tarzını bu şekilde düzenleyen hastalara uygulanan vidaların kemik ve kas dokuyla kaynamaları çok daha sağlıklı bir şekilde gerçekler.
Bel Kayması Ameliyatları Ne Kadar Sürmektedir?
Bel kayması ameliyatı normal şartlarda 45 dakika sürmektedir. Ancak bel kaymasına eşlik eden bir fıtık ya da darlık mevcut ise bu problemler de mikro cerrahi yöntemi ile tedavi edilmektedir. Bu problemlerin tedavisinin de eşlik ettiği bel kayması ameliyatları yaklaşık 30 dakika da uzayabilmektedir. Bel kayması ameliyatı genellikle 4 ya da 6 vida ile uygulanmaktadır. Ancak bel kaymasına eşlik eden onurlarda bir eğrilik söz konusu ise çok daha fazla vida kullanılmaktadır. Bel kayması ameliyatlarında hastanın kemik kalitesi de ameliyatın başarılı ve konforlu bir şekilde sürmesini etkileyen önemli faktörler arasındadır. Bel kayması ameliyatında süreyi belirleyici faktörlerden bir diğeri de hastanın yaşı ve doktorun tecrübesidir.
Bel Kaymasında Platin Ameliyat Nasıl Uygulanmaktadır?
Bel kayması omur kemiklerinin diziliminin bozulması olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda bozulan dizilimi omur sinirlerinde de hasar oluşturmaktadır. Bel kayması ameliyatındaki esas amaç omurilik dizilimini düzelterek sabitlemek ve sinirlerdeki baskıyı ortadan kaldırmaktır. Bu işlem ise kemik aşı ile füzyon gerçekleştirmek ve vidalar ile sabitlemek işlemleri ile gerçekleştirilmektedir. Platin ameliyat sırasında kullanılan materyallerin ana maddesi titanyumdur.
Titanyum insan dokusu ile uyumlu bir madde olduğu için herhangi bir alerjik reksiyona neden olmamaktadır ve bununla birlikte ameliyat sırasında yaşanabilecek komplikasyonları minimum düzeye indirmektedir.
Bel Kayması Ameliyatı Sonrasında Hasta Sakat Kalır mı?
Bel kayması ameliyatlarının en önemli risklleri takılan vidanın konumudur. Vidayı yerleştirirken en ufak bir oynama hastayı felç edebilecek kadar ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Omur ilik sinirlerine uygulanan herhangi bir hasar hastayı felç etme olasılığı yüksektir. Bu nedenle bel kayma ameliyatının tecrübeli ve uzman eller ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bel kayması ameliyatı da diğer cerrahi müdahaleler de olduğu gibi birtakım risk faktörü bulundurmaktadır. Ameliyat sırasında ve sonrasında yaşanabilecek komplikasyonlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
– Enfeksiyona maruz kalma
– Kırıklar ve sinir sıkışmaları
– Ateş yükselmesi
– Pıhtı oluşumu
– Omurgada hasar oluşması
Ameliyat bölgesinde yoğun ağrı hissi ve ameliyat sonrasında bir süre hareket kısıtlılığı yaşamak, şişlik ve ciltte deformasyonların oluşması gibi komplikasyonlar da görülebilmektedir.
Bel kayması Ameliyatı Sonrasında Hasta Nelere Dikkat Etmelidir?
Bel kayması ameliyatı sonrasında hasta birkaç gün içerisinde normal hayatına yavaş yavaş dönmeye başlamaktadır. Hastanın yüzme egzersizleri ile bel kaslarını güçlendirmesi ile birlikte ilk 3 ay vidaların kaynaması için geçen sürede herhangi bir travmaya maruz kalmaması ve ağır spor yapmamaları önerilmektedir. Kadın hastaların deniz ve güneş ile zaman geçirmeleri ve kalsiyum desteği aksatmamaları da büyük önem taşımaktadır. Bel kayması kronik bir problemdir. Hastalar birtakım hareket kısıtlılığına alışmaktadır. Ameliyat sonrasında bu alışkanlıklar bir süre daha devam etmektedir. Ancak ameliyat sonrasında 3 ay geçtikten sonra hareket alanlarının genişletilmesi gerekmektedir. Bel kayması ameliyatı sonrasında hasta 1 gün hastanede kalmaktadır. Ancak bel kaymasının yanında skolyoz, omurga eğriliği gibi problemlerin tedavisi de gerçekleştirildiği zaman hastaların nekahat dönemleri birkaç güne uzayabilmektedir.
Bel Kayması Ameliyatında Hastaya Narkoz Verilir mi?
Bel kayması ameliyatı olacak hastaların korktuğu iki temel konu bulunmaktadır. Bunlardan birincisi narkoz korkusu ikincisi ise felç olma korkusudur. Son yıllarda narkoz vermeden sadece epidural anestezi ile bel kayması ameliyatı gerçekleştirilebilmektedir. Hasta ameliyat sırasında konuşabilmekte ve ağrı duymamaktadır. Epidural anestezi sayesinde ağrı ve acı hissi duymayan hastanın bilinci açıktır ve bu sayede sinirlerin kontrolü sırasında ameliyatı gerçekleştiren doktoru da yöntendirebilmektedir.
Bel Kayması Ameliyatında Hangi Yöntemler Kullanılmaktadır?
Bel kayması ameliyatları iki şekilde uygulanmaktadır; açık ve kapalı. Kapalı ameliyat biçimini kullanabilmek için hasta seçimi büyük önem taşımaktadır. Hasta özellikle zayıf olmalı ve kemikleri sağlam olmalıdır. Kapalı ameliyat bölgeye dört delik açılarak uygulanmaktadır. Açık ameliyatta ise bölge biraz daha büyük bir kesi açılarak vidalar yerleştirilmektedir.
Bel Kayması Ameliyatı Öncesinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Bel kayması ameliyatı öncesinde karar vermek hastalar için zordur. Ancak ameliyatın ertelenmemesi gerekmektedir. Aynı zamanda ameliyat olacak ya da olmayacak hastaların kas ve eklemlerinin güçlü olması gerekmektedir. Bunun için de egzersiz, yüzme ve sağlıklı beslenmek gerekmektedir. Yapılacak ezgersizlerin doktor kontrolünde uygulanması gerekmektedir. Bel kaslarını güçlendirmede en etkili egzersiz ise yüzmedir.
Bel Kaymasında Cerrahi Tedavi Kesin Çözüm mü?
Bel kayması probleminin başlangıç aşamasında alternatif yöntemler ile tedavisi mümkündür. Ancak yaşın ilerlemesi ve kas ve kemik dokunun zayıflaması ile birlikte bel kayması çok daha fazla ilerlemektedir. Bu nedenle cerrahi müdahale gerekmektedir. Her ameliyatta olduğu gibi bel kayması ameliyatlarının da birtakım riskleri vardır. Ameliyat sırasında omurlara gerçekleştirilen müdahale sırasında sinirlerin ve omuriliklerin zedelenme riski bulunmaktadır. Aynı zamanda hastalar sistemik enfeksiyona bağlı hastalıklar ya da kemik erimesinin ilerlemesi sonucunda yerleştirilen vidaların kaynamama riskleri de mevcuttur.
Bel Kayması Hareketliyse Ameliyat Olmalı mıyım?
Bel kayması saptanan hastalarda bel omur kemikleri arasında hareketlilik bulunuyorsa ve hastada kilitlenmelere sebep oluyorsa mutlaka cerrahi uygulama gerekmektedir. Aksi taktirde idrar kaçırma, erkeklerde fonksiyon bozukluğu, güç ve his kaybı yaşanabilmektedir. Bel kayması probleminin ilerlediği aşamalarda sinirlerin de zarar göreceği unutulmamalı ve bu nedenle semptomlar yaşanması durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.