Sorularınız

-
01/01/70
İyi günler Hocam,bende 3 yıldır bel fıtığı var.Çekilen mr sonucunda L5-S1 de büyük bir fıtık olduğu ve sinire bası yaptığı belirlendi.Ağrı sağ bacağımda.Bel ağrısından ziyade kalça ve bacak ağrısı çekiyorum.Zonklama,yanma şeklinde.Geceleri uyutmayacak derecede.İlaç fayda etmiyor.Doktorum ameliyat olmam gerektiğini söyledi sinire bası olduğu için.Ama ben korkuyorum ameliyat sonrasında daha kötü olurmuyum diye.Size sorum ameliyat olmazsam ne olur?Yani ameliyatı erteleyerek fıtığım ilerler ve ameliyatın fayda etme ihtimali düşer mi?Duyduğum kadarıyla sinire bası olmasından dolayı felce kadar gidebilirmiş.24 yaşında bir bayanım ameliyat mikrocerrahi yöntemiyle yapılacak.Çok kararsızım doktorum mr sonucunun ve klinik bulguların tam oturduğunu söyledi.mr sonucunu aşağıya yazıyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.çok teşekkür ederim başarılar dilerim. LOMBER LORDOZ DÜZLEŞMİŞTİR SPİNAL KORD L1 HİZASINDA SONLANIM GÖSTERMEKTEDİR L5-S1 İNTERVERTEBRAL DİSKTE SİNYAL İNTENSİTE KAYBI İLE BİRLİKTE SAĞ POSTEROLATERAL PROTRÜZYON, SAĞ S1 KÖK BASI GÖRÜLMEKTE,SPİNAL KANAL DARALMIŞTIR Aylin Karatepe
Op. Dr. Onur KULAKSIZOĞLU' nun cevabı;

Aylin Hanım,

Maildeki sorularınız hemen hemen bütün hastalarımın diline tercüman oldu. Herkes ameliyat sonrası kötü olurmuyum diye dertleniyor ve tüm risklerine rağmen ameliyattan kaçıyor. Halbuki Mikrocerrahi yöntemi ile 97-98 bu dertten kurtulmanın bedeli 2-3 lük bir risk almak. Ameliyattan önce sinir ne kadar çok ezilirse o kadar çok zor toparlar. Fakat sizin MR sonucunuza göre ameliyat kararı erken olabilir.

-
01/01/70
merhaba hocam ben 2o yaşındayım,dışardan qörenler bana kambur diyor,annemle falan bu konuda çok tartışıyorum,annemin dediqi qiib yapınca sırtmı omuz kaslarıma kramp qiriyo,kıtlatnca rahatlıyorum ve aqrıma yapıyo sürekli iki omuzumun ortasıı sırtım acaba ne olablir??fizik tedaviye qittim ama spor yap dedi ???
Op. Dr. Onur KULAKSIZOĞLU' nun cevabı;

Uğurcuğum,

Çevrende söylenelere mutlaka kulak vermen gerekir ama 20 yaşında bir genç olarak kamburluk benzetmesi kırıcı. Omur kemikleri sertleşmeden önlem almak için mutlaka Omurilik Cerrahına başvurmalısın.

-
01/01/70
iyi günler onur bey.ben ptt de postacılık yapmaktayım.3 yıl çalışmama rağmen iş yoğunluğundan dolayı bel ağrılarım vardı.doktara göründüm.emar ve boyun dan röntgen çekildi.belimde fıtık olduğu söylendi.fizik tedavi ve ilaç tedavisi gördüm faydasını görmedim.özellikle şimdi belimde boymumda bacaklarımda çok kötü ağrılarım var.boynumdan belimi,n sağ tarafına gide kısımda artık sinir mi damar mı çok ağrılar tutulmalar oluyor.kollarımda uyuşmalar oluyor bacaklarımda özellikle dizimde tutulmalar ağrılar oluyor bazen yere basarken bile çok ağrılar oluyor yürümekte zorluk yaşıyorum bacaklarım sürekli sızlıyor çok çabuk yoruluyorum halsizim boyun ağrılarından başımı yastıuğa bile koyamıyorum ağrılardan sabaha kadar yatamıyorum. size emar sonucumu göndermek istiyorum 17 09 2008 tarihinde çekilmiş L2/L3 L3/L4 VE L4/L5 SEVİYELERİNDE DİSKLER FORME OLUP SİNYAL İNTENSİTELEREİ TABİDİR ANTERİOR EPİDURALAÇIK.DURAL KESE TABİDİR L5/S1 SEVİYESİNDE İNTERVERTEBRAL EKLEM MESAFESİ DARALMIŞ.EKLEM YÜZLERİNDE HAFİF DEJENERATİF DEĞİŞİKLİKLER İZLENMİŞTİR.DİSKTE DURAL KESEYE BASIDA BULUNAN SANTRAL PROTRÜZYON MEVCUT OLUP SİNYAL İNTENSİTESİ DEJENERASYONA BAĞLI AZALMIŞTIR.NÖRAL FORAMENLER BİLATERAL DARALMIŞ SİNİR KÖKLERİ SERBESTTİR. SPİNAL KORD L1 VERTEBRA DÜZEYİNDE SONLANMAKTADIR.SPİNAL KANAKL İÇİNDE VE PARA SPİNAL ALANDA PATOLOJİK OLUŞUM SAPTANMAMIŞTIR.OSSEÖZ SPİNAL KANAL GENİŞLİĞİ TABİDİR PAravertebral YUMUŞAK DOKULAR TABİ YAĞLI PLANLAR AÇIKTIR. FASET EKLEMLER DARALMIŞTIR KESİT SEVİYESİNE GİREN VEREBLARDA KEMİK İLİĞİ YOĞUNLUĞU TABİ,DİR... HOCAM BU SONUÇLARA GÖRE DOKTOR BENİ BEYİN CERRAHİSİNE SEVKETTİ EN SON.HOCAM DURUMUMU DEĞERLENDİRİRMİSİNİZ AMELİYAT OLMAM GEREKİYOR MU 27 YAŞINDAYIM 3 YILLIK MEMURUM BU AĞRILARA DAYANAMIYOUM İLERDE ÇOK KÖTÜ OLACAĞIMDA N KORKUYORUM AMELİYET OLMAMI TAVSİYE EDERMİSİNİZ. VERDİĞİNŞİZ HİZMETTEN DOLAYI SİZE SONSUZ TEŞEKKÜR EDERİMM..SAYGILARIMI SUNARIM
Op. Dr. Onur KULAKSIZOĞLU' nun cevabı;

Taha Bey,

PTT de çalışmak demek sürekli ayakta kalmak ve omurgaya da sürekli yük binmesi demek. Sizin MR sonuçlarına göre iyi bir fizik tedavi görmenizde fayda var. Bu tedavi sonrasında mutlaka egzersiz ve yüzme çok önemli.

-
01/01/70
meraba hocam; size emar sonuçlarını yazıyorum bu bulgular sonucunda kesin ameliyat önerdiler sizin değerli görüşleriniz benim için çok önemli sonuçları inceler yorumlarsanız vede beni yönlendirirseniz size minnettar kalırım şimdiden çok teşekkurler hocam. L1-2 de jeneralize bulging L4-5 ve L5-S1 de santral herniasyon L5-S1 seviyesinde medulla santral bulgular
Op. Dr. Onur KULAKSIZOĞLU' nun cevabı;

Gürkan Bey,

Sizin MR sonuçlarınıza göre 2 mesafede fıtığınız var ve gerçekten ciddi. Fakat benim her zaman savunduğum bir olay varki; muayene etmeden ve filmleri görmeden kesin sınırlar çizmek zor. L4-5 santral fıtıklarda belde oynama riski oldukça fazla !! 

-
01/01/70
ben şükran 47 yaşındayım qündüz olmuyoo ama qece uykumda ellerimde uyuşma oluyo?sol omzumun içinde bi aqrı var fizik tedaviye qiittim iqne hap verdiler.iqneyi yeyince rahatlıyom 3 qün sonra tekrar başlıyooo ??? acaba ne olabilir?
Op. Dr. Onur KULAKSIZOĞLU' nun cevabı;
Sizin gece uyuşmalarınız; el-bilekte sinir sıkışması olabilir. Mutlaka EMG-Sinir testi ile değerlendirmek lazım.
-
01/01/70
ben fatma onat nıgde merkezden selam ve saygılarımla.doktorum, bende yurudukce eğilip kalktıkca bel ağrıları oluyor. emar cekındım sonucunda doktor kulo vermen gerek dedi 22 kılo fazlalıgım var emar sonucunu sıze yazıyorum benı aydınlatır mısınız? ne yapmalıyım sağlıcakla kalın teknik:TSE T1-A,TSE T2- A SAGİTAL,TSE T2-Axiel LUMBAL SPİNAL MRG; lomber lordoz konfigürasyonu ve spinal kanal capı normaldir. spinal kord L1 vertabra korpuz düzeyinde sonlanmakta olup, kord ve korda ait elemalrda belirgin patolojolik sinyal değişikliği saptanmamıstır. Vertebra korpuz yükseklikleri doğaldır. L4 VE L5 vertebra endplate anteriorlarda tip 2 dejerenasyon mevcuttur. İntervertebral disk yükseklıklerı normal olup L5-S1 disk sinyali dejenerasyona sekonder azalmıştır. L1- 2,L2-3 L3-4 L4-5 disk konfigürasyonları, anterior epidural yağ mesafeleri ve bilateral nöral foramen genişlikleri normal sınırlardadır. L5-S1 de nöral foramenleri kaudelden daraltan diffus bulging mevcuttur. Posterior kemik elemanlar dogal olup paraspinal yumuşak dokularda belirgin patolojik sinyal değişikliği saptanmadı. EMAR TEKNİĞİMİN SONUCU BUDUR. İŞ YAPMA GÜCÜMÜ AZALTIYOR, CANIM YANIYOR. YAŞAM DAMARLARIM YORGUN DÜŞÜYOR.OYSA KOŞMAK,YÜRÜMEK NORMAL İNSANLAR GİBİ YAŞAMAK İSTİYORUM AĞRILAR BENI YENIK DUSURUYOR LUTFEN YARDIMCI OLUN.. ALLAHIN SELAMI UZERINIZDE OLSUN... BASARILARINIZIN DEVAMI DILEGIMLE IYI GUNLER.....
Op. Dr. Onur KULAKSIZOĞLU' nun cevabı;
Fatma Hanım, Sizin mailinizdeki ilk yazdıklarınız oldukça vahim bir şekilde durumu izah ediyor. Yani 22 kilo fazlalığınız... Omurga, her 1 kilo için 5 katı yüke biniyor. Sizin MR sonucunuza göre mutlaka kilo vermeniz yararınıza olacaktır. Ayrıca yavaş yavaş egzersiz ve yüzmeye başlamalısınız. Saygılarımla,
-
01/01/70
merhaba sy. Onur hocam, verdiğiniz hizmete tekrardan çok teşekkür ediyorum..hocam ben geçen ayda mail atmıştım size ve ilgilenip cevap veridğiniz için tekrar tekrar teşekkür ederim..yalnız yazmayı unuttuğum bir konuyu daha belirtmek istiyorum.1980 doğumluyum,evli ve 2 çocuk annesiyim.BEL FITIĞINDAN RAHATSIZLIĞIM VAR ve beni inanılmaz zorluyo.sürekli ağrılarım var.ayakta duramıyorum ve yürümekte bile zorlanıyorum.MR raporumu yazmıştım.(L-4 5 seviyesinde diskte hafif anüler, bulging zemininde dural saka bası yapan duralsak çıkışında L-4 sinirine temas eden küçük santral protrüzyon ve sinyal intensite kaybı. )bir de doktorlar BEL KAYMASI OLDUĞUNU DA SÖYLÜYORLAR.BEL KAYMASIYLA İLGİLİ NASIL BİR TEDAVİ ÖNEREBİLİRSİNİZ.NE YAPMAM GEREKİYO YENİ MR DA ÇEKTİRDİM AMA HENÜZ SONUÇLARI ALAMADIM..tavsilerinizi bekliyorum Hocam çok teşekkür ederim.
Op. Dr. Onur KULAKSIZOĞLU' nun cevabı;
Nurcan Hanım, Bel kayması teşhisi MR filmi ile olmaz. Fakat MRda şüphelenir detaylı araştırmaya yöneliriz. Çok bariz kaymalar dışında MR raporlarında bel kayması pek belirtilmez ama tecrübeli Hekimler bu tanıda zorlanmazlar. Bel ve bacak ağrısı bel kaymasına eşlik ediyorsa mutlaka ameliyat gerekir.
-
01/01/70
merhaba hocam benim annem 5 ay önce bel fıtığı ameliyatı gecirdi 15 gün arayla 2 defa ameliyat oldu ilk ameliyatı basarlı olmadığı ve ağrıları, güç kaybı devam ettiği için 2. ameliyatını oldu. su anda ağrıları yok fakat güç kaybı hala sağ ayağında devam ediyo arada bazen ağrıları oluyor ne bu ağrılar olabilirmi tavsiyeleriniz nelerdir tesekkürler hocam
Op. Dr. Onur KULAKSIZOĞLU' nun cevabı;
Selamlar, Anneniz adına üzüldüm. Her zaman ameliyatın güzelliklerinden ve hayat konforuna katkılarından söz etmek doğru olmaz. Ama sizin Annenizin yaşamış olduğu şansızlıklarıda dile getirmek gerekir. Yani tekrar opere olması ve halen güç kaybının devam etmesi sıkıntılı. Mutlaka EMG-Sinir testi ile sinirlerin durumuna bakmak gerekir.
-
01/01/70
hocam böyle bir hizmeti sunduğunuz için size ve ekibinize teşekkür ederek başlamak isityorum. benim yaklaşık 2 aydır belim ağrıyor beyin ccerrahi doktoruna gittim şikayetlerimi söyledim ve mr çekindim sonuca göre değerlendiren doktorum çok önemli bir sorun yok küçük bir fıtığın var kendine dikkat edeceksin dedi ama fizik tedavi veya herhangi bir egzersiz veya başka bi ilaç falan vermedi. fıtık küçük olduğunda kendliğinden iyieşme durumu varmı dahada ileri gitmemesi için ne yapmalıyım son günlerde sağ bacağımda uyuşmalar oluyor ağrı falan pek fazla olmuyor ama özellikle sabah uyandığımda sağ bacağımın uyuştuğunu hissediyorum. MR SONUCUM -spinal kord normal seviyede sonlanmaktadır -lomber lordoz düzleşmiştir -L5-S1 disk aralığında daralma mevcuttur .Diskte dejeneratif sinyal kaybı mevcuttur. -L5-S1 de santral diffüz santral disk taşması mevcuttur . Bilateral nöral foramenler açıktır.Spinal kanal çağı normaldir. -Diğer seviyelerde disk hernisi saptanmadı -Tekal kese ve sinirler serbesttir -Paravertebral yumuşak dokular normaldir (hocam amacım dahada ileri gitmeden alınabilecek bir tedbir veya tedavi varmı eğer varsa geç kalmamak.) lütfen cevap verin hocam...
Op. Dr. Onur KULAKSIZOĞLU' nun cevabı;
Murat Bey, Aslında birçok hastamızın diline tercüman oldunuz. Yani fıtık mutlaka eninde sonunda ameliyatla mı? çözülür. Küçük fıtıkların gidişatını değiştirebilirmiyiz? Bu soruların cevabı ise EVET. Yapılması gereken dikkat, egzersiz ve yüzme.
-
01/01/70
Emar sonucum Konus meduklarıs T12-L1 seviyesinde sonlanmaktadır.Lomber lordoz dogaldır.Skolyoz izlenmemiştir. L4-5 ve L5-S1 disk intensiteleriazalmıştır. L4-5düzeyindedisk posterioru diffüz kabarıktır tekal kese minimal basılıdır. L5-S1 düzeyinde epidural yağlı mesafeye uzanan diskposteriorunda diffüz kabarıklık izlendi.Kök basısı izlenmedi. Fizik tedavi gördüm ama faydası olmadı.Bacaklarımda halsizlik var. Dizlerim de uyuşma oluyor.Sırtımada ağrıları vuruyor. Ne yapmamı öneriyorsunuz
Op. Dr. Onur KULAKSIZOĞLU' nun cevabı;
Aslında rapora göre çok ciddi fıtıklarınız olmasada, fizik tedaviye rağmen devam eden ağrılarınız için belde kayma veya oynama olup olmadığına bakmak gerekir. Santral denilen ortadan basan fıtıklarda mutlaka dinamik filmlerle kayma araştırılmalıdır.
Adınız ve Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Mesajınız
Güvenlik Kodu
Doğrulama Resmi
Güvenlik Kodunu Giriniz